Tarinoita EMT:stä


What’s EMT?

European Multi Twinning on noin kymmenen maan (Hollanti, Belgia, Suomi, Irlanti, Saksa, Ranska, Norja, Islanti) yhteinen ystävyysrinki ja vuosittain kunkin osallistujamaan kamari järjestää EMT-tapaamisen omassa kaupungissaan. Suomesta ainoana kamarina tässä ringissä on mukana tietenkin Lappeenranta ja tänä vuonna tapaaminen järjestettiin Islannissa. EMT-ensikertalainen, Henry Tapiola raportoi:

(Kuvat: Pirjo Rinnepelto)

EMT oli ensimmäinen kosketus kamarin järjestämiin kokouksiin ja kokeneemmat kamarilaiset naureskelivat lentokentällä, että ”turha odottaa samaa muilta kokouksilta tai jos odotat niin tulet pettymään”. Itse en mitään suuria odotuksia tapahtumalle laittanut, ainoa asia mitä EMT:stä olin kuullut oli, että siellä juhlitaan muiden kamarien kanssa ja pukeudutaan siististi.

islanti2

Osallistuin Islannin kamarin järjestämään pre-touriin, mikä tarkoitti saapumista Islantiin 3 päivää aikaisemmin ennen virallisia tapahtumia. Pre-tourilla kierrettiin yhdessä muiden kamarien kanssa ympäri Islantia ja illalla hotellilla syötiin illallinen porukalla. Näiden kolmen päivän aikana ehti saada kontaktia muutamiin uusiin tuttavuuksiin ja herätellä hukuksissa ollutta englantia.

Torstai-iltana kokoonnuttiin syömään kolmen aterian illallinen paikallisen kamarilaisen luona (home hospitality). Meitä oli yhteensä viisi henkilöä pienehkössä kaksiossa, joista yhden tunsin jo pre-tourin ajalta. Asunto ei hirveästi eronnut siitä mitä meillä Suomessa on. Illallinen meni oikein mukavasti, juteltavaa riitti, ruoka oli hyvää ja oppi paljon myös Islantilaisista, sillä täysin omasta rohkeudesta oli kiinni saada suu auki ja kysellä paikallisilta asioita joita ei kirjoista oppisi.

islanti1Perjantaina kokoonnuttiin kuuntelemaan kahden Islantilaisen henkilön näkemyksiä tulevaisuudesta. Ensimmäisenä esiintyi Islannin matkailun markkinoinnista vastannut henkilö. Päällimmäisenä mitä ensimmäisestä esityksestä jäi mieleen oli se, että miten hyvin Islanti on osannut käyttää hyväksi sosiaalista mediaa. Turismi on kasvanut Islannissa suureksi tulonlähteeksi ja määrien odotetaan kasvan roimasti tulevaisuudessakin. Toisena henkilönä esiintyi ns. ”hippi” joka näki kasvavan turismin punaisena varoituksena saaren luonnolle. Tässäkin esityksessä oli pari hyvää pointtia joita Islannin tulisi miettiä nyt ja tulevaisuudessa ja myös toki se, että mihin suuntaan maa haluaa itseään vievän ja kehittävän. Esitysten jälkeen porukka jaettiin ryhmiin ja tehtävänä oli miettiä onko Islanti valmis kasvavaan turismiin ja miten saarta voisi suojella turismin aiheuttamilta mahdollisilta haittavaikutuksilta. Mielenkiintoista tässä ryhmätyöskentelyssä oli havaita miten eri maiden henkilöt lähestyivät ongelmaa. Jokaisella maalla näytti olevan ihan erilaiset lähestymistavat ratkaisun hakemiseen ja on vaikea sanoa mikä tyyli oli paras.

Virallisten tapahtumien jälkeen perjantai iltana oli GAP- juhla, jota voisi helpoiten kuvailla näin: 80 henkilöä juhlimassa vappua sisätiloissa! Juhlat oli todella mieleenpainuvat ja erittäin hauska tapahtuma. Näitä juhlia joutuu kyllä valitettavasti odottamaan seuraavaan EMT:hen saakka.

Lauantaiaamuna lähdettiin kilpailun muodossa tutustumaan Islannin pääkaupunkiin Reykjavikiin. Kilpailu oli TV:stä tuttu Amazing Race -tyyliin toteutettu juoksukilpailu missä sai aina uuden vihjeen kun löysi ratkaisun edelliseen. Kilpailu oli hauska ja vaikka se oli kilpailu niin ei kuitenkaan liian vakavasti otettava. Lauantai iltana oli sitten vielä virallinen gaalailta, joka oli enemmän ehkä puhumista, kiittämistä ja syömistä. Illasta olisi saanut varmasti paljon enemmänkin irti, mutta tieto seuraavan aamun aikaisesta lennosta pilasi tämän illan totaalisesti. Ruuan ja puheiden jälkeen oli mentävä hotellille nukkumaan kahden tunnit tirsat, jonka jälkeen saikin jo nousta lentokenttäbussiin. Kokonaisuutena EMT:stä voisi antaa arvosanaksi 8,5. Olisin antanut 9,5 jos gaalailtaa ei olisi tarvinnut jättää kesken ja olisi voinut osallistua muiden kanssa illan juhliin. No, haetaan sitä ysipuolikasta sitten ensi vuoden reissulta!

islanti3

Lisää EMT:stä: http://www.wirtschaftsjunioren.org/EMT/