Vapise bagel – tuunatusta viipurinrinkelistä korvaava herkku


Tuomaristo valitsee luovan, kansainvälisen kilpailun voittajat makeista ja suolaisista toteutuksista

Willit Martat ry ja Lappeenrannan Nuorkauppakamari ry (JCI Lappeenranta) järjestävät yhdessä lauantaina 8. kesäkuuta 2024 Lappeenrannassa tapahtuman, jossa nuorkauppakamarilaiset sekä LUT Universityn opiskelijat Islannista, Belgiasta, Intiasta, Bangladeshista, Iranista, Nepalista, Etelä-Koreasta, Saksasta, Taiwanista ja Espanjasta tuunaavat viipurinrinkelistä uudenlaista herkkua.

Viipurinrinkelin juuret ovat 600-luvun munkkiluostarissa Italiassa

Viipurinrinkelin kansainväliset juuret ulottuvat perinnetietojen mukaan 600-luvulle munkkiluostariin Pohjois-Italian Aostassa. Sieltä pretiola matkasi ensin Saksaan, sieltä Tallinnaan ja Viipurin kautta meille Etelä-Karjalaan. ”Serkkuja” viipurinrinkelillä on monissa Euroopan maissa, joissa se tunnetaan muun muassa pretzelinä. Siirtolaisten mukana rinkeli rantautui Amerikkaan. Rinkelistä tuli Euroopassa leipomoiden merkki ja Viipurin kaupungin virallinen symboli. Nykyisin viipurinrinkeleitä leipoo Suomessa enää muutama perheyritys. Tuotteiden uniikit makuvivahteet tulevat erilaisista maustevalinnoista.

”Viipurinrinkelin ja sen serkkujen tarina on kiehtova ja monipolvinen. Tämän pitkälti käsityönä valmistuvan artesaanileivonnaisen tulevaisuus ansaitsee tulla turvatuksi ja herkku laajemminkin käyttöön. Miksi tyytyä bageliin, kun viipurinrinkeli sopii erinomaisesti täytettäväksi! Rinkeli on herkullista sellaisenaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös makeilla tai suolaisilla täytteillä ja paahdettuna. Meillä on Lappeenrannassa kuuluisat vety ja atomi -lihapiirakat, joten viipurinrinkelin tuunatut versiot sopisivat mainiosti myös tähän joukkoon”, kertoo idean äiti Ulla Parviainen.

Luovaan kilpailuun osallistuvilla tuunaajilla on käytössään täytevaihtoehtoja, joissa suositaan paikallisia ja suomalaisia raaka-aineita. Pikkurinkelit tulevat Juho Pullilta ja Kotileipomo Kiiaselta. Muita yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Tilateurastamo Ikonen, Öljypuu, Mustaojan tila, Kalakauppa Forelli ja Kaakon Hevitukku.

Tuomariston puheenjohtajana on palkittu keittiömestari ja Etelä-Karjalan alueen ruokalähettiläs Ulla Liukkonen. Muita tuomariston jäseniä ovat Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman, Kaakkois-Suomen Marttojen puheenjohtaja Päivi Kukkola, JCI Lappeenrannan edustajana rock-kitaristi Samu Pellikka ja italialaista jäätelöä valmistavan Gelateria Marina Vallongon edustajana Marina Vallongo.

Kummankin tuunauskategorian voittajatoteutus julkaistaan kilpailun jälkeen lauantaina iltapäivällä.

”Saimaan alue on tänä vuonna Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus (D.O. Saimaa), ja se on osittain inspiroinut meitä. Olen innokas kotikokki ja saanut nauttia yhteisen aterian ääressä hienoja hetkiä. Moniin ruokiin liittyy myös mielenkiintoisia ja monipolvisia tarinoita, kuten rakkaaseen viipurinrinkeliimmekin. Rinkeli on innoittanut jopa korujen valmistajia. Se on ollut tärkeä myös vihkipareille. Näitä tarinoita kerromme ja kuulemme mielellämme lisää”, Ulla Parviainen sanoo.

 

Lisätiedot ja yhteyshenkilöt: Ulla Parviainen (Willit Martat), puh. +358 400 947 855 tai
Pauliina Papunen (Lappeenrannan Nuorkauppakamari), puh. +358 50 5966181