Pressan blogi: Hyppy pöydälle – hyppy tuntemattomaan


Kamareissa varma syksyn merkki on vaalikokoukset, joissa valitaan uusi hallitus ensi vuodelle. Ehdolle asettuminen eli hyppy pöydälle on usein myös hyppy tuntemattomaan. Kamaritoiminnassa kun pääsee harjoittelemaan eri hallitusviroissa toimimista vaikka siihen ei olisikaan kokemusta entuudestaan. Vaatii siis rohkeutta laittaa itsensä peliin, tuoda esiin se mahdollinen kokemattomuus, jännitys ja epävarmuus, miten virasta selviääkään. Kun kokemus ei puhu puolestaan eikä siitä voi ammentaa itsevarmuutta, on mentävä pelkällä innostuksen voimalla ja vakuutettava äänestäjät omasta sitoutumisestaan ja motivaatiostaan ko. viran tuomia haasteita kohtaan. Näin eri virkoja kokeilemalla myös oppii tuntemaan itseään – mikä sinut sytyttää, missä olet hyvä ja mitkä ne varsinaiset kiinnostuksenkohteesi ovatkaan.

Kamariharrastus onkin siitä loistava, että ensinnäkään mihinkään virkaan ei jämähdä, koska käytäntönä on vuosi per virka ja sitten on luovutettava paikkansa seuraajalleen. Lisäksi hallitusvirkoja voi hakea myös ilman kokemusta ja kompetenssia toisin kuin työelämässä. Jos olet kiinnostut esimerkiksi tiedottamisesta mutta et ole alan ammattilainen tai koskaan edes tutustunut konkreettisesti tiedotteiden ja jäsenkirjeiden laatimiseen, somen mahdollisuuksiin tai lehden taittamiseen, niin kamarissa siihen on loistava mahdollisuus! Hallitusvirat antavat monipuolista kokemusta ja osaamista, jota voi hyödyntää myös CV:ssä työelämää ajatellen. Lisäksi voit edetä esim. paikallisen kamarin tiedottajasta alueen tiedottajaksi ja päätyä vaikkapa keskusliittoon viestintäjohtajaksi. Näin luot uraa ja kartutat kokemusta harrastustoiminnan kautta.

Alkusyksystä puheenjohtajien posteihin kolahtelikin vaalimainoksia tihentyvään tahtiin, joissa alueelle ja kansallisiin kamarivirkoihin hakevat ehdokkaat toivat parhaita puoliaan esiin yhtä näkyvästi ja värikkäinä kuin syksyiset puut väriloistossaan. Jokainen puu on hieman erilainen ja persoonallisella tavallaan kaunis, mutta samalla tavalla kaikki haluavat antaa oman vahvan panoksensa vaikuttaakseen positiivisesti ympäristöönsä ja muiden hyvinvointiin.

Kuten puilla, on ihmisilläkin juuret, joista on ravintonsa ja perintönsä saanut. Kun alue- ja kansallisiin virkoihin pyrkii ehdokkaita eri paikkakunnilta ympäri Suomea, se rikastuttaa ajattelua ja saa aikaan uusia hyviä toimintatapoja ja projekteja. Jokaisen panos on tärkeä ja ihmiset oppivat toisiltaan. Aina ei tarvitse tehdä asioita kantapään kautta.

Onnea kaikille ensi vuoden tekijöille olitpa sitten paikallisen kamarin hallituksessa, aluevirassa tai kansallisella tasolla. Hyppy pöydälle on hyppy tuntemattomaan – palkitse itsesi rohkeudestasi ja nauti matkastasi avoimin mielin!

Susanna Mäkiniemelä
PRES 2015
tuleva Alue B:n Tietohallintopäällikkö 2016