Kalifiksi kalifin paikalle – Päivä Johtajana Kaakossa


Jos kaakkoissuomalaiselta nuorelta kysyttäisiin nyt ’mikä sinusta tulee isona?’ vastaus olisi ’johtaja’.

Haminan, Imatran, Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan Nuorkauppakamarit järjestivät yhteistyökumpPaiva Johtajana Kaakossapaneiden kanssa Päivä Johtajana Kaakossa -tempauksen 7.10.2015. Tempauksen ajatuksena oli antaa 17–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tutustua yhden päivän ajan erilaisiin vastuullisiin tehtäviin sekä yrittäjyyteen ja sitä kautta saada uusia ideoita tai vahvistusta omille tulevaisuuden suunnitelmille.

Päiväksi Johtajana haki yhteensä 113 nuorta. Arvonnan kautta johtajien mukaan valikoitui 6 työtöntä, 1 työssä oleva  ja 61 opiskelijaa, joista 17 lukiolaista. Johtajia mukana oli 68. Kaikki mukana olleet totesivat päivän onnistuneen mainiosti. Tempauksen tulokset ja palaute ylittivät odotukset. Lähes kaikki nuoret kokivat saaneensa päivästä uutta tietoa tai näkökulmaa johtajuudesta, johtamisesta, yrittäjyydestä, työelämästä, eri ammateista tai toimialoista. Parasta päivässä oli henkilökohtainen tutustuminen johtajaan ja hänen arkeensa sekä koko työyhteisöön. Johtajat puolestaan kiittelivät nuorten aktiivisuutta ja kiinnostusta johtajan työhön. Nuoret esittivät tiukkoja kysymyksiä ja keskustelivat ammattimaisesti johtajuudesta ja johtamisesta. Johtajien mielestä päivä oli heillekin hyödyllinen, koska se antoi mahdollisuuden arvioida ääneen omaan työtään ja ajatella johtamista uudella tavalla. Johtajat arvostavat nuorilta saamaansa tuoretta näkökulmaa ja uusia ajatuksia sekä jopa oppia, jota heiltä sai. He myös pitävät hyvänä tempauksen vapaaehtoisuutta, koska silloin innostus on aitoa.

Yksi projektin yhteistyökumppaneista oli Työelämä2020 -hanke. ”Tavoitteemme tulla työpaikoille yhdessä yritysten ja nuorten kanssa onnistui ja Nuorkauppakamarin järjestelyt olivat erinomaiset”, sanoo Kaakkois-Suomen alueverkoston koordinaattori Tea Raatikainen. ”Omassa päivässäni oli heti aamusta asti draivia. Sovimme nuoreni kanssa päivän aikana opintoihin liittyvien harjoitustöiden tekemisestä ELY-keskukselle, joten meille jäi vielä yhteisiä askeliakin otettavaksi.”

 

Päivä Johtajana -tempaus on Suomen Nuorkauppakamareiden projekti, jota toteutetaan vuosittain ympäri Suomen. Lappeenrannassa tempaus järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Kaakkois-Suomen tempaus oli ensimmäinen kahden maakunnan laajuinen ja viiden nuorkauppakamarin yhteinen projekti.

Tämän vuoden yhteisprojekti mahdollisti hyvät yhteistyökumppanit ja sosiaalisen median mukaan ottamisen markkinoinnissa. Näin tempauksella saatiin aikaisempia vuosia suurempi näkyvyys ja vaikuttavuus. ”Isolla projektilla pystyimme tarjoamaan nuorille laajemman kattauksen mahdollisuuksia”, sanoo Päivä Johtajana Kaakossa – koordinaattori Pirjo Rinnepelto Lappeenrannan Nuorkauppakamarista. ”On ollut todella hienoa nähdä johtajien ja nuorten julkaisuja tempauspäivästä some-kanavissa ja kuulla, että tempauksella on tilausta ja se koetaan merkittäväksi.”

Päivä Johtajana Kaakossa -tempaus toteutettiin yhteistyössä Työelämä 2020 -hankkeen, kaupunkilehtien Ankkuri, Imatralainen, Lappeenrannan Uutiset ja PK-lehti, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kauppakamarien, Etelä-Karjalan Yrittäjien, Nitro ID:n, Fissiomedian ja Taloudellisen tiedotustoimisto TAT:n kanssa.

Kiitokset kaikille johtajille, nuorille ja yhteistyökumppaneille!