Pressan blogi: Sisua, pusuja ja skumppaa!


Kamarimme vuoden 2015 teemaksi asettamani kasvun vuosi alkaa olla lopuillaan ja tunnelmat ovat haikeat – siitäkin huolimatta, että koen tehneeni vuoden kestäneen sprintin puheenjohtajan roolissa kaikessa intensiivisyydessään. Tämä vuosi on ollut minulle äärimmäisen kasvattava ja opettavainen, mutta myös erittäin elämyksellinen ja antoisa. Lähtökohdat olivat kamarissamme hyvin haastavat pressavuoteni alkaessa enkä oikein vielä itsekään ymmärrä, miten tilanne on saatu vuodessa näin hyvin normalisoitumaan. Asiaa pohtiessani totesin, että siihen on tarvittu ainakin seuraavia aineksia:

SISUApressan vuosi

Kun luovuttaminen ei ole vaihtoehto, tarvitaan sisukkuutta. Olen käynyt tänä vuonna jatkuvasti omilla epämukavuusalueillani, joille en olisi todellakaan uskaltanut astua, elleivät olosuhteet olisi siihen pakottaneet…tai pitäisikö sanoa vahvasti rohkaisseet. Kun toistuvasti huomaa onnistuvansa tiukoissakin tilanteissa, se kasvattaa itseluottamusta ja antaa voimaa. Ja sisulla on menty: olen tänä vuonna jakanut hallituksen kokouksissa hallitukseni jäsenille Sisu-askeja kiitoksena hienosta onnistumisesta tai tsempatakseni heitä tulevaan koitokseen. Sisu-askin mukana on ollut Filosofian akateemisten lanseeraaman Sisun vuoden 2015 teksti:

”Sisu on toimintaa synnyttävä, positiivinen voimavara, jonka avulla yksilöt ja yhteisöt pystyvät ponnistamaan yli oletettujen resurssiensa. Sisu alkaa sieltä, missä sinnikkyys ja periksiantamattomuus loppuvat.

PUSUJA

Tänä vuonna olen vuodattanut paljon myös onnen kyyneleitä. Kun on motivoitunut ja sitoutunut rooliinsa niin asiat tulee tehtyä tunteella – täysillä mukaan heittäytyen. Tiukoissa tilanteissa, kun päätöksenteko ei ole ollut helppoa, on ollut pakko hiljentyä kuuntelemaan sydäntä ja pohtimaan, mikä päätös on koko kamarin parhaaksi. Johtajan tehtävä ei ole miellyttää vaan kantaa vastuu. Nämä ihmiset ansaitsevat parasta. Olen äärimmäisen ylpeä kamaristamme ja onnellinen aktiivisesta jäsenistöstämme! Meillä on vuoteen mahtunut aina useita isoja projekteja ja tänä vuonna lisäksi myös Suomen nuorkauppakamareiden Johtajuusakatemia. Työmäärästä huolimatta jäsenistömme on erittäin sitoutunutta ja töitä paiskitaan hymyillen. Tästä mielettömästä asenteesta ei voi muuta todeta kuin että kamaritoimintaa tehdään rakkaudesta lajiin, meilläkin.

SKUMPPAA

Elämä ei voi olla pelkkää arkista raadantaa, välillä on aika pysähtyä juhlimaan saavutuksia. Mitä korkeammalla tavoitteet ovat ja mitä enemmän niiden eteen ahertaa sitä paremmin lopputulos palkitsee. Kiitollisuus on äärimmäisen tärkeä taito ja tunne elämässä. Jos koskaan ei pysähdy hyvien asioiden äärelle fiilistelemään, elämä muuttuu stressaavaksi ja harmaaksi. Hienot hetket juoksevat ohi eikä mikään koskaan riitä. En voi kylliksi kiittää kaikkia pressavuoteeni vaikuttaneita ihmisiä ja tapahtumia tästä huikeasta kasvun vuodesta! Näitä haastavia, kasvattavia ja upeita kokemuksia ei saa mitenkään muuten kuin heittäytymällä täysillä mukaan. Kamarimme vuosijuhlat lähestyvät, on palkintojen ja kiitosten aika.

Sisua, pusuja ja skumppaa – tällä reseptillä jätän kädenjälkeni kamarimme historiaan. Matka on ollut huikea – miksi juosta jos voi lentää.

Rakkaudella,
Susanna Mäkiniemelä
PRES 2015