Pressan blogi: Taikauskoa vai uskon taikaa?


Olen Lappeenrannan Nuorkauppakamarin 13. naispuolinen puheenjohtaja. Tähdet eivät ole olleet täysin puolellani, sillä jouduin aloittamaan puheenjohtajavuoteni hieman haastellisista olosuhteista. Tilanne sai minut miettimään taikauskoa. Numero 13 kun mielletään epäonnen numeroksi. Jos olisin taikauskoinen, voisin ajatella, että vastoinkäymiset tästä vain lisääntyvät; jäsenet passivoituvat ja uupuvat työtaakan alle, tapahtumiin ei osallistuta, projekteista tulee tappiollisia, ihmiset riitaantuvat, sääntöjä rikotaan jne. Pessimisti keksisi lukemattomia pelon aiheita.

Nykyajan ihmiset eivät enää ole kovin taikauskoisia, vaan on alettu luottaa enemmän järkeen ja vaaditaan tieteellisiä todisteita kaikelle. Ehkä pessimismi onkin nykyajan taikauskoa. Ei uskalleta nauttia hetkestä, koska kuitenkin kohta jotain ikävää tapahtuu. Olen sitä mieltä, että jos uskot vahvasti johonkin, niin asia usein toteutuu. Oli se sitten positiivista tai negatiivista. Jos toistuvasti kuulee toisteltavan jotain asiaa niin siihen alkaa uskoa. Kyse on siitä, millaisia ajatuksia syötät itsellesi ja mihin asioihin annat huomion kiinnittyä. Valitatko kylmästä pakkassäästä vai nautitko kimaltelevista hangista ja kauniin huurteisista puista? Ärsyynnytkö pitkän kassajonon hitaudesta vai oletko tyytyväinen että tilanne opettaa kärsivällisyyttä ja voit hetken hengähtää omissa ajatuksissasi tai tarkkailla ympäristöä? Toisteletko itsellesi usein, ettet osaa, pysty tai kykene? Mihin siis kiinnität huomiosi – positiiviseen vai negatiiviseen?

Olen opetellut vuosien varrella keskittymään vastoinkäymisten positiivisiin puoliin, sillä jos elämä olisi aina helppoa, ihminen ei kasvaisi. Vaikeat elämäntilanteet ovatkin parhaita opettajiamme, mutta asenne ratkaisee tässäkin. Epäonnen kohdatessa on helppo katkeroitua ja syytellä olosuhteita, sitä mustaa kissaa joka käveli tien yli 13. päivä perjantaina. Pessimismi on pelkoa epäonnistua vaikeissa paikoissa, mutta kuka ajatuksiasi ja asenteitasi ohjaa? Sinä itse. Näin ollen pessimismihän on pelkoa itseäsi kohtaan. Kuten tiedämme, elämä harvoin menee suunnitelmien mukaan ja jokainen meistä joutuu kohtaamaan vaikeitakin aikoja. Mitäs jos opettelisikin hyväksymään olosuhteet ja asennoituisi ratkaisukeskeisemmin käyttäen energiansa tilanteen korjaamiseen? Silloin löytää sisäisen vahvuutensa ja voimansa. Uskon taika piileekin siinä, että luottaa itseensä myös vaikeina hetkinä, joten uskalla elää! Elämä kantaa, kun annat siihen mahdollisuuden.

Susanna Mäkiniemelä
PRES 2015 – se kolmastoista nainen