Pressan blogi: Välitilinpäätös


Puolet puheenjohtajavuodestani alkaa olla takanapäin ja on välitilinpäätöksen aika. Olen saanut 360-mittauksen avulla palautetta ja kävimme myös hallitukseni kanssa läpi aikaansaannoksiamme ja tunnelmiamme. Kaikki toimintasuunnitelmaan kirjatut asiat eivät ole vielä toteutuneet ja toisaalta hienoja uusiakin ideoita on tullut mukaan matkan varrella. Onkin tärkeää välillä pysähtyä suorittamisen lomassa miettimään, onko suunta oikea vai tarvitaanko korjausliikkeitä. Päätökset ja suunnitelmat kun tehdään aina sen hetkiseen tietoon nojaten. Ne eivät siis koskaan ole vääriä päätöksentekohetkellä vaan parhaita mahdollisia, johon siinä hetkessä pystytään. Näin ollen on turha katua tai ruoskia itseään jälkeenpäin vaan kannattaa mieluummin ottaa opiksi ja olla armollinen itselleen. Riittää kun teet parhaasi. Ja jos et koe siihen pystyneesi, voit paneutua syihin.

Ajoittain onkin hyvä pysähtyä tarkkailemaan tilannetta, onko joku olosuhteissa, resursseissa tai ihmisissä, sinussakin, muuttunut. Miltä tilanne näyttää uudessa valossa ja tarvitaanko uusia, tämän hetken kannalta parempia päätöksiä. On vitsailtu, että naiset puhuvat aina totta, he vain muuttavat niin usein mieltään. Tämä vapaus on meillä kaikilla. Se myös vaatii rohkeutta. On osattava ensin katsoa realistisesti totuutta silmiin ja pystyttävä tarvittaessa pyörtämään aiempia päätöksiä paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Ei ole mitään hävettävää myöntää olleensa väärässä, koska on tehnyt päätöksen parhaansa mukaan sen hetkisen tiedon ja kokemuksen perusteella. Mutta jos sokeasti pitää kiinni toimimattomista suunnitelmista, voi lopputulos olla pahimmassa tapauksessa katastrofaalinen.

Muuttuvien tilanteiden havaitseminen ja tarkkailu vaatii siis läsnäoloa ja pysähtymistä. Jos on liian kiire ja aikaa pelkälle suorittamiselle, ei voi nähdä, mitä ympärillä tapahtuu. Kesäloma onkin hieno mahdollisuus vain olla ja ajatella. Kesämaisemia ihaillessa voi pohtia toiveitaan, unelmiaan ja päämääriään. Mitä sinä loppuvuodelta – tai loppuelämältäsi – haluat? Onko suunta oikea vai onko aika valita uusi polku asteltavaksi? Rentouttavia ja oivalluksen täyttämiä kesäpäiviä sinulle. Tarkkaile ympäristöäsi ja itseäsi. Anna ajatustesi lentää!

Susanna Mäkiniemelä
PRES 2015