Joulumarkkinoiden projektipäällikön fiilikset


Itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna järjestimme tradionaaliset Linnoituksen Joulumarkkinat Katariinantorilla. Järjestysluvussaaan jo 29. joulumarkkinat ovat yksi kamarivuoden suurimmista projekteista. Joulumarkkinat ovat perinteinen joulunalustapahtuma Lappeenrannassa ja on selvästi vakiinnuttanut paikkansa paikallisten sydämmessä. 

Kun kiinnostustani projektipäälliköksi keväällä kysyttiin olin asunut Lappeenrannassa vasta puoli vuotta enkä siis vielä kertaakaan ollut kokenut markkinatunnelmaa jouluisessa Linnoituksessa. Nuorkauppakamarin hengen mukaan päätin haastaa itseni ja lähteä mukaan projektiin. Kun vielä kuulin, että Ninni Kervinen lähtee toiseksi projektipäälliköksi, olin luottavaisin mielin.

Projektin suunnittelun aloitimme hyvissä ajoin kesällä. Projektipäälliköiden toimenkuvaan kuuluu markkinamyyjien rekryäminen, markkinoiden markkinointi ja viestintä, viranomaisasiat sekä oikeastaan ihan kaikki muu mitä onnistuneiden markkinoiden järjestämiseen kuuluu. Jaoimme Ninnin kanssa työt ja saimme näin tehokkuutta ja rakennetta projektin hoitamiseen. Syksyn mittaan joulumarkkinoiden järjestäminen alkoi viemään yhä enemmän aikaa ja loppuvaiheessa viestittelimme Ninnin kanssa lähes tunneittain. Hyvä yhteistyösuhde projektipäälliköiden välillä onkin avain minkä tahansa projektin onnistumisessa. Joulumarkkinat- projekti vaatii aikaa ja paneutumista projektipäälliköiltä, mutta siitä opitut taidot ja uudet ihmiset tekevät kokemuksesta kaiken vaivan arvoisen.
Itse markkinaviikonloppu meni kaikin puoli hyvin, kiitos loistavan tiimin ja kaikkien apuaan tarjonneiden. Katariinantori oli valkoisen lumen peitossa ja kävijöitäkin kylmästä talvisäästä huolimatta riitti.  Markkinamyyjiä oli lähes 70 ja kävijöitä arvioimme olleen joitain tuhansia. Palautteen perusteella markkinamyyjät olivat jälleen suurimmaksi osaksi tyytyväisiä järjestelyihin kuten myös markkinakävijät. Joulumarkkinoita pyritään kehittämään joka vuosi ja tänä vuonna uutena elementtinä markkinahumuun toimme lapsille suunnatun aarrekartan. Kiitos aarrekartan suunnittelusta kuuluu Amanda Niinisaarelle.
Joka vuosi markkinoiden jälkeen pohdimme kehityskohteita ja konkreettisia ideoita parantaaksemme jälleen seuraavan vuoden markkinoita niin uusien projektipäälliköiden kuin myyjien ja kävijöidenkin näkökulmasta. Tänäkin vuonna kehitysideoita löytyi ja niitä jaamme eteenpäin seuraavan vuoden projektipäälliköille. Linnoituksen Joulumarkkinoiden jälkeisessä palaverissa kävimme Ninnin kanssa läpi myös asioita, joita olimme projektin myötä oppineet. Näihin lukeutui hyvin laaja skaala asioita, kuten sähköt, liikenteenohjaus, viestintä kuin ennen kaikkea hyvän tiimin voima. Olen aina uskonut yhdessä tekemiseen ja tämä projekti todisti sen jälleen mitä suurimassa määrin. Hyvällä tiimillä saa ihmeitä aikaan ja vastoinkäymisetkin on mahdollista voittaa toisten tsempin ja hyvien ideoiden ansiosta.
Kehotankin kaikkia kiinnostuneita lähtemään ensi vuonna mukaan Linnoituksen joulumarkkinoiden järjestämiseen! Joulumarkkinat juhlistavat ensi vuonna 30.vuotis juhlavuottaan, mikä tekee markkinoiden järjestämisestä varmasti vieläkin mielenkiintoisempaa.
Lopuksi haluaisin kiittää upeaa projektipäällikkökollegaani Ninniä, jonka periksiantamattomuus, käytännönläheisyys ja jatkuva tuki tekivät markkinoiden järjestämisen mahdolliseksi. Ninnistä sain loistavan työkaverin lisäksi ystävän, mistä olen äärimmäisen kiitollinen.
Lämmin kiitos vielä myös kaikille markkinoiden järjestämisessä auttaneille, niin ennen kuin markkinoiden aikanakin! Teidän tuki, tieto ja apu mahdollistivat jälleen onnistuneet markkinat. Kiitos myös yhteistyökumppaneillemme, jotka mahdollistivat niin markkinoinnin ja viestinnän vahvistamisen, sähkökaapelit ja -keskukset kuin karkit lasten aarrekarttapisteille.
-Kira Palin
Projektipäällikkö 2018