Pressan blogi: Kestääkö henkinen hauiksesi?


Kevät saa ihmiset kuntoilemaan ja kiinnittämään enemmän huomiota terveisiin elämäntapoihin. Halutaan keventää ja olla kohta rantakunnossa. Kuntosalilla käynti onkin trendiharrastus. Nykyään työpaikan takanurkan koodarillakin on vahvat hauikset vaikka niitä ei näppäimistön paukuttamiseen tarvitakaan ja työmatkatkin kuljetaan usein autolla. Monen toimistotyöläisen muskeleilla voisi kääntää kiviä ja tehdä raskasta ruumiillista työtä. Terveys on kuitenkin hyvä motivaattori, vaikka fyysistä voimaa ei arjen askareissa tarvitsisikaan.

Mutta entäs sen henkisen voiman treenaaminen? Missä kunnossa on paineensietokykysi ja itsekurisi? Usein mukavuudenhalu saa meidät välttelemään esimerkiksi isompaa vastuunottoa töissä tai jumiuttaa meidät huonoihin ihmissuhteisiin, siihen tyhjään liittoon tai ovimaton asemaan. Ei haluta muuttaa ajattelutapojamme, toimintaamme ja ympäristöämme, koska se on liian vaivalloista tai pelottavaa. Tai sitten ajatusmaailman muuttamiseen ei vain ole työkaluja. Aina voi toki lukea self help -oppaita, mutta jos teoriaa ei seuraa toiminta niin mikään ei muutu. Ei sen koodariystävämme lihaksetkaan ole kasvaneet sohvalla kuntoiluvideoita katsellen.

Miten paineensietokykyä ja henkistä voimaa voisi sitten treenata? Ottamalla haasteita vastaan! Nuorkauppakamarissa kannustetaan menemään omalle epämukavuusalueelle. Voi esimerkiksi ryhtyä vetämään rahaprojektia, osallistua puhe- tai debattikilpailuihin tai harjoitella johtamista toimimalla eri hallitusviroissa sekä myös uskaltamalla verkostoitua rohkeasti. Vastuuta ottamalla ja konkreettisen tekemisen kautta uutta oppimalla paineensietokyky paranee. Virheet opettavat ja onnistumiset lisäävät itsevarmuutta. Nuorkauppakamari on oppimisjärjestö – loistava paikka haastaa itsensä ja saada kehittäviä elämyksiä.

Elämällä on tapana yllättää ja heittää haasteita eteen: työttömyyttä, sairautta, ihmissuhdeongelmia, eroja, rahahuolia.. Ikäviä tapahtumia, jotka vaativat henkistä vahvuutta. Samoin kuin treenaamme lihaksiamme, on henkisen voiman vahvistaminen aivan yhtä tärkeää. Mitä useammin haastat itseäsi epämukavuusalueellesi sitä nopeammin kasvat ja vahvistut henkisestikin. Kohta huomaat, ettet tarvitsekaan huonoja ihmissuhteita, tylsää työpaikkaa tai epäterveitä elämäntapoja. Uskallat asettaa tavoitteet korkeammalle ja ottaa rohkeita askeleita kohti parempaa elämää. Uskot omaan voimaasi!

Aiotko odottaa, että elämä järjestää sinulle seuraavan kuntotestin vai alatko treenata henkistä hauistasi jo tänään?

Susanna Mäkiniemelä
PRES 2015